ρίγανη Origanum vulgare ● Η ρίγανη Ορίγανον το κοινόν,είναι αρωματικό ποώδες,πολυετές,ιθαγενές & θαμνώδες φυτό της Mεσογείου. ●Το φυτό έχει χαμηλό ύψος & αποδίδει ακόμα και πολύ φτωχά,ξηρικά & πετρώδη εδάφη. Τα άνθη της έχουν χρώμα άσπρο-μώβ και ανθίζει από Ιούνιο κυρίως μέχρι Αύγουστο αναλόγως της περιοχής. ● Το όνομα της προέρχεται από τις λέξεις όρος και γάνος λαμπρότητα), φυτό, δηλαδή, που λαμπρύνει το βουνό. ● Στην αρχαία Ελλάδα αποτελούσε σύμβολο χαράς και ευτυχίας. Ο Αριστοτέλης έγραφε ότι, αν κάποιο τραυματισμένο κατσίκι από βέλος κυνηγού, έτρωγε ρίγανη, η πληγή του έκλεινε. Οι κυνηγοί μέχρι και σήμερα συνηθίζουν, όταν σκοτώσουν ένα θήραμα, να βάζουν στην κοιλιά του μερικά κλωνάρια ρίγανη, για να μη μυρίσει μέχρι να φθάσουν σπίτι. ●Η Ελληνική ρίγανη,Greek Oregano, είναι φυτό πολυετές και ποώδες η ποιότητα της θεωρείται από τις καλύτερες παγκοσμίως. ● Η ρίγανη πέρα από το χαρακτηριστικό άρωμα & γεύση που αφήνει στο φαγητό έχει αξιόλογες φαρμακευτικές ιδιότητες,έχει αντιδιαρροϊκή, αντιφλεγμονώδη, βακτηριοκτόνα δράση. ● Είναι το βασικό καρύκευμα & συστατικό της κουζίνας των χωρών της Μεσογείου. ● Χρησιμοποιείται επίσης το αιθέριο έλαιο της ρίγανης, ριγανέλαιο. ● Η ρίγανη έχει 12 φορές περισσότερο αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο. ● Η ρίγανη περιέχει ένα πτητικό έλαιο,που περιέχει καρβακρόλη, θυμόλη, betabisabolene, καρυοφυλλένιο, λιναλοόλη,βορνεόλη,ταννίνες,ρητίνη,φυτοστερόλες & και φλαβονοειδή.Τόσο η καρβακρόλη όσο και η θυμόλη έχουν αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση.
|
γνωρίζετε το ριγανέλαιο? ● είναι εξαιρετικό αντιβιοτικό αιθέριο έλαιο ικανό να αντιμετωπίσει μικρόβια, μύκητες, βακτήρια & ιούς ● περιέχει περισσότερα από 50 αντιμικροβιακά & αντιοξειδωτικά συστατικά ● κατάλληλο για όλες τις εποχιακές ιώσεις, ωτίτιδες, πνευμονίες, ιγμορίτιδες αλλά & αρθριτικούς ή ρευματικούς πόνους. ● εξολοθρεύει τα παράσιτα του εντέρου & καταπολεμά εντερικά & πεπτικά προβλήματα. ● προέρχεται από την άγρια ρίγανη, που είναι πλούσια σε ανόργανα συστατικά, μέταλλα & ιχνοστοιχεία. μία σταγόνα σε λίγο νερό ή σε ένα φλιτζάνι τσάι ή χυμό ή για ακόμη πιο εύκολη λήψη σε μια κουταλιά ελαιολάδου 2-3 φορές την ημέρα. μία δόση ριγανέλαιο με 5 δόσεις λάδι βάσης. ημερών μια παύση μίας εβδομάδας.● συνιστάται η λήψη εναλλάξ ανά διαστήματα 15 ● Ωστόσο, δεν πρέπει να δίνεται σε γυναίκες που εγκυμονούν, ενώ για άτομα με έλλειψη σιδήρου προτείνεται δύο ώρες πριν ή μετά το φαγητό. |